torsdag 9 oktober 2014

Recept till stroopwafels eller sirapvåfflor





Kex 
500 g vetemjöl
250 g osaltat smör
er
14 g jäst
6 dl ljum mjölk

Fyllning 
250 g stroop (sirap)
200 g "basterd"socker
50 g osaltat smör
1 tsk kanelpulver


Koek
500 gr bloem
250 gr boter, gesmolten
150 gr witte basterdsuiker of kristalsuiker
2 zakjes (van elk 7 gr) gedroogde gist
60 ml lauwe melk
1 ei

Vulling 
250 ml stroop
200 gr bruine basterdsuiker
50 gr (room)boter
1 theelepel kaneelpoeder

Blanda ner vetemjölet, smälta smöret, socker, jästen, mjölk och ägg. knåda tills den finns en jämn och smidig deg. Låt den stå och jäsa 45 minuter.

För fyllning: värma "stroop", "basterd"socker, smöret och kanel. Röra tills allt är blandat och sätta enstaka.

Värma ett våffeljärn. Knåda degen lite och dela den upp i småbitar, storlek av en pingpong-boll. Trycka ner bollen och baka den i våffeljärnet. Bakar kexet till det är guldbrun.


Meng in een grote kom de bloem, gesmolten boter, suiker, gist, melk en ei. Kneed tot een glad, soepel deeg. Leg het deeg neer en laat 45 minuten rijzen.

Om de vulling te maken verhit je de stroop, bruine suiker, boter en kaneel in een steelpan op middelhoog vuur. Roer goed door en zet apart.

Verwarm een wafelijzer voor. Kneed het deeg nog even door en verdeel het dan in balletjes ter groote van een pingpong bal (ongeveer 4 cm in doorsnee), ook afhankelijk van de grootte van je wafelijzer.

Druk een balletje in het wafelijzer en bak de wafels tussen het ijzer, tot er geen stoom meer ontsnapt en de wafel goudbruin is.

Ta fram kexet försiktigt och sticka ut cirklar med en rund utstickare (när man vill). Skivar denna cirklar när dem är fortfarande varm. Göra detsamma med alla kexen.


Haal de wafel voorzichtig met een spatel of mes uit het ijzer en snijd de wafel horizontaal open zolang het nog warm is. Wacht niet te lang, want dan zullen ze breken.

Breda ut "stroop" på kexet och trycka den andra halvan på det.


Verspreid wat van het stroopmengsel op een van de helften en druk de andere helft er tegenaan. Herhaal met de andere wafels.


Så ser de ut när dem är färdiga. Hungrig?


Zo zien ze eruit als ze klaar zijn. Honger?

Du behöver inte slänga alt som finns kvar! Blanda stroop och kexrester ihop och mumsar!


De restjes natuurlijk niet weggooien! Doe de stroop en de koekresten bij elkaar en snoepen maar!

2 kommentarer:

  1. Helt underbart inlägg. Ska faktiskt prova det här. Älskar dessa holländska våfflor.
    Kram Synnöve.

    SvaraRadera
  2. Vad glad jag blir av att hitta detta goda recept. Tack :-)

    SvaraRadera